Szemészeti beavatkozások, műtétek

Excimer lézeres kezelések

A PRK eljárás

A szaruhárya középső részén elvégezzük az excimer lézeres kezelést. A szaruhártya ezután 1-2 nap alatt behámosodik.

Smart Pulse Lézeres Szemműtétek 2016-ban

  • - A PRK szemműtétek és beavatkozások legújabb változata
  • - Gyors gyógyulás - sima és csillogó felszín
  • - Az eddigi eljárásokhoz képest lényegesen gyorsabb hámképződés
  • - Rövidebb gyógyulási szakasz, sokikal rövidebb fájdalom a műtétet követően

A no-touch és a Smart Pulse technológia kombinálása a legkorszerűbb PRK műtétet teszi lehetővé.

A LASIK eljárás

A lézeres látásjavítás másik változata az úgynevezett LASIK-eljárás. Ennél az eljárásnál steril körülmények között egy külön lebenyt kell készíteni a szaruhártya felszínén. A lebeny felhajtását követően a szaruhártya állományában történik meg a lézerkezelés. Utána a lebenyt visszaillesztik a helyére, amely másnapra magától visszatapad. A LASIK-eljárásnak vannak előnyei, de hátrányai is a PRK-val szemben. Ezek tételes felsorolását az érdeklődők elolvashatják a rendelő tájékoztatójában.

A LASEK eljárás

A PRK eljárás módosított változata. Ennél nem történik vágás, ellentétben a LASIK-kal. Itt a szaruhártya hámrétegét emeljük föl, majd a kezelés után azt visszasimítjuk a helyére. Pár napra védő kontaktlencsét helyezünk a szemre.

Keratoconus (riboflavin/collagen crosslinking) kezelés

A szaruhártya kiboltosulásos betegségeit sokáig csak szaruhártya-átültetéssel lehetett kezelni. Az UV fénnyel történő, szaruhártya erősítő kezelést 1993-tól 1997-ig fejlesztették ki német tudósok. Ma már világszerte több mint 300 centrumban alkalmazzák, és több ezer beavatkozás történt.

Milyen betegségekben alkalmazható?

  • keratoconus: a szaruhártya középső részének progresszív előboltosulása és elvékonyodása
  • pellucid marginális degeneráció: az előzőhöz hasonló kórkép, ami a szaruhártya széli részét érinti
  • művi szaruhártya előboltosulás: pl. LASIK műtét után

A keratoconus kezelés lényege röviden

Megelőző alkalmassági vizsgálat. Ha a páciens kontaktlencsét visel, azt 1 hónappal a beavatkozás előtt le kell venni. A beavatkozás során eltávolítják a hámréteget a szaruhártyáról, a szaruhártyára fényérzékenyítő szert (riboflavin) csepegtetnek (30 perc), majd UV fénnyel besugárzás (30 perc) következik, fekvő testhelyzetben. Az egész kb. 1,5 órát vesz igénybe. Nem fájdalmas, kicsit kényelmetlen, unalmas. A kezelés után 2-3 napig szúró fájdalom, könnyezés, fényérzékenység lép föl, a szaruhártya behámosodásáig. A látás hónapokig ingadozhat. Van már olyan riboflavin oldat is, amely esetén nem kell eltávolítani a hámréteget. Szemcseppeket kell használni bizonyos ideig, és rendszeres kontroll vizsgálatokon kell megjelenni.

A keratoconus kezelés célja

A szaruhártya megnyúlt, meggyengült rostjainak összekötése révén a szaruhártya megerősödik, így megáll, vagy lelassul a további előboltosulás, elvékonyodás. Olyan stádiumban kell tehát elvégezni, amikor a látás még szemüveggel vagy kontaktlencsével javítható, hogy elkerülhető, vagy késleltethető legyen a szaruhártya-átültetés. A beavatkozás ismételhető.

Szürkehályog műtét

Az időskori formája lényegében nem is betegség, hanem a szemlencse elöregedése. Lényege, hogy a szemlencse fokozatosan elveszti átlátszóságát, ezzel egyben a látóképesség is csökken. Előbb-utóbb majdnem mindenkit érint. A szürkehályog-műtét a világ leggyakrabban végzett műtéte. Ma a szürkehályog kezelésének egyetlen módja a műtét. A műtét során általában ultrahang/lézer segítségével eltávolításra kerül az elhomályosodott szemlencse állománya, ezt követően a szemlencse megtartott tokjába helyezik a mű szemlencsét. A műtétet megelőző vizsgálatok során kiszámítják hogy milyen dioptriás mű szemlencse szükséges az adott betegnél a műtét utáni jó látáshoz. Ezáltal a műtét utáni látás akár jobb is lehet az azt megelőzőnél. Komplikáció-mentes esetben a műtét „egynapos”, azaz a beteg reggel/délelőtt érkezik, és délben/délután már haza is mehet. Műtét után néhány ellenőrző vizsgálat szükséges. Léteznek speciális ún. „prémium” mű szemlencsék, amelyekkel korrigálható pl. az astigmatizmus vagy helyettesítheti az olvasó szemüveget is. Nagyfokú rövid- vagy túllátásnál szürkehályog kialakulása nélkül is ki lehet cserélni a saját szemlencsét megfelelő dioptriájú mű szemlencsére, ami helyettesíti a korábbi szemüveget, így arra a későbbiekben nem lesz szükség, vagy sokkal kisebb dioptria kell majd.