Szemészeti beavatkozások, műtétek

Excimer lézeres kezelések

A PRK eljárás

A szaruhárya középső részén elvégezzük az excimer lézeres kezelést. A szaruhártya ezután 1-2 nap alatt behámosodik.

Smart Pulse Lézeres Szemműtétek 2016-ban

  • - A PRK szemműtétek és beavatkozások legújabb változata
  • - Gyors gyógyulás - sima és csillogó felszín
  • - Az eddigi eljárásokhoz képest lényegesen gyorsabb hámképződés
  • - Rövidebb gyógyulási szakasz, sokikal rövidebb fájdalom a műtétet követően

A no-touch és a Smart Pulse technológia kombinálása a legkorszerűbb PRK műtétet teszi lehetővé.

A LASIK eljárás

A lézeres látásjavítás másik változata az úgynevezett LASIK-eljárás. Ennél az eljárásnál steril körülmények között egy külön lebenyt kell készíteni a szaruhártya felszínén. A lebeny felhajtását követően a szaruhártya állományában történik meg a lézerkezelés. Utána a lebenyt visszaillesztik a helyére, amely másnapra magától visszatapad. A LASIK-eljárásnak vannak előnyei, de hátrányai is a PRK-val szemben. Ezek tételes felsorolását az érdeklődők elolvashatják a rendelő tájékoztatójában.

A LASEK eljárás

A PRK eljárás módosított változata. Ennél nem történik vágás, ellentétben a LASIK-kal. Itt a szaruhártya hámrétegét emeljük föl, majd a kezelés után azt visszasimítjuk a helyére. Pár napra védő kontaktlencsét helyezünk a szemre.

Keratoconus (riboflavin/collagen crosslinking) kezelés

A szaruhártya kiboltosulásos betegségeit sokáig csak szaruhártya-átültetéssel lehetett kezelni. Az UV fénnyel történő, szaruhártya erősítő kezelést 1993-tól 1997-ig fejlesztették ki német tudósok. Ma már világszerte több mint 300 centrumban alkalmazzák, és több ezer beavatkozás történt.

Milyen betegségekben alkalmazható?

  • keratoconus: a szaruhártya középső részének progresszív előboltosulása és elvékonyodása
  • pellucid marginális degeneráció: az előzőhöz hasonló kórkép, ami a szaruhártya széli részét érinti
  • művi szaruhártya előboltosulás: pl. LASIK műtét után

A keratoconus kezelés lényege röviden

Megelőző alkalmassági vizsgálat. Ha a páciens kontaktlencsét visel, azt 1 hónappal a beavatkozás előtt le kell venni. A beavatkozás során eltávolítják a hámréteget a szaruhártyáról, a szaruhártyára fényérzékenyítő szert (riboflavin) csepegtetnek (30 perc), majd UV fénnyel besugárzás (30 perc) következik, fekvő testhelyzetben. Az egész kb. 1,5 órát vesz igénybe. Nem fájdalmas, kicsit kényelmetlen, unalmas. A kezelés után 2-3 napig szúró fájdalom, könnyezés, fényérzékenység lép föl, a szaruhártya behámosodásáig. A látás hónapokig ingadozhat. Van már olyan riboflavin oldat is, amely esetén nem kell eltávolítani a hámréteget. Szemcseppeket kell használni bizonyos ideig, és rendszeres kontroll vizsgálatokon kell megjelenni.

A keratoconus kezelés célja

A szaruhártya megnyúlt, meggyengült rostjainak összekötése révén a szaruhártya megerősödik, így megáll, vagy lelassul a további előboltosulás, elvékonyodás. Olyan stádiumban kell tehát elvégezni, amikor a látás még szemüveggel vagy kontaktlencsével javítható, hogy elkerülhető, vagy késleltethető legyen a szaruhártya-átültetés. A beavatkozás ismételhető.

Szürkehályog műtét

Az időskori formája lényegében nem is betegség, hanem a szemlencse elöregedése. Lényege, hogy a szemlencse fokozatosan elveszti átlátszóságát, ezzel egyben a látóképesség is csökken. Előbb-utóbb majdnem mindenkit érint. A szürkehályog-műtét a világ leggyakrabban végzett műtéte. Ma a szürkehályog kezelésének egyetlen módja a műtét. A műtét során általában ultrahang/lézer segítségével eltávolításra kerül az elhomályosodott szemlencse állománya, ezt követően a szemlencse megtartott tokjába helyezik a mű szemlencsét. A műtétet megelőző vizsgálatok során kiszámítják hogy milyen dioptriás mű szemlencse szükséges az adott betegnél a műtét utáni jó látáshoz. Ezáltal a műtét utáni látás akár jobb is lehet az azt megelőzőnél. Komplikáció-mentes esetben a műtét „egynapos”, azaz a beteg reggel/délelőtt érkezik, és délben/délután már haza is mehet. Műtét után néhány ellenőrző vizsgálat szükséges. Léteznek speciális ún. „prémium” mű szemlencsék, amelyekkel korrigálható pl. az astigmatizmus vagy helyettesítheti az olvasó szemüveget is. Nagyfokú rövid- vagy túllátásnál szürkehályog kialakulása nélkül is ki lehet cserélni a saját szemlencsét megfelelő dioptriájú mű szemlencsére, ami helyettesíti a korábbi szemüveget, így arra a későbbiekben nem lesz szükség, vagy sokkal kisebb dioptria kell majd.

Jett plasma kezelés

A kezelés alkalmas árpa, krónikus szemhéjszéli gyulladás hibásan növő szempilla, szemhéj bőr lazaság és ráncok kezelésére, valamint általános ránctalanításra, szemölcsök eltávolítására, stb. vágás nélkül. Ezen kívül alkalmas az ún. „party” kezelésere is. Hatása azonnali lifting, de csak pár napig tart.